Tota l’actualitat d’Arrels Advocats

No queda gens clar que la pedra la llancés la Ruth – Eduardo Cáliz

apple-touch-icon-250x250

Eduardo Cáliz, d’Arrels Advocats, porta el cas de la Ruth, l’activista de l’Hospitalet de Llobregat que ha passat una setmana en presó preventiva després de participar en una manifestació antifeixista.de finals de març contra un acte de VOX a Barcelona. Va sortir en llibertat després de dipositar 6.000 euros de fiança.

Què va passar exactament?
El 30 de març, Vox havia convocat un acte a la plaça Espanya i diversos col·lectius antifeixistes van convocar una concentració. A aquests col·lectius els va sorprendre que Interior i els Mossos, en comptes d’encerclar i aïllar l’acte de Vox, va fer el contrari i va assetjar els antifeixistes. Hi va haver altercats amb diversos detinguts, la gran majoria de manera aleatòria. En el cas de la Ruth, el jutge va considerar que hi havia risc de fuga i va decretar el seu ingrés a presó. Quan ens fem càrrec del procediment, comprovem que els delictes dels quals se l’acusa no eren tan grans i tampoc hi havia risc de fuga perquè la Ruth té un arrelament demostrat a l’Hospitalet.: estudia i participa en diferents moviments socials i entitats…I el jutge al final decreta una llibertat sota fiança.

De què se l’acusava?
Hi ha una acusació genèrica, no hi ha una acusació formal per un delicte concret. Se l’acusa d’uns fets. El jutge considerava que hi havia una possibilitat que els fets fossin constitutius d’un delicte amb objecte contundent per un presumpte llançament d’una pedra que va impactar al casc d’un policia. No queda gens clar que la pedra, si existís, la llancés la Ruth. Queda difós en l’atestat. I d’altra banda, no es pot considerar objecte perillós perquè és evident que no estava llançat ni amb la potència ni amb la força suficient per causar lesions a un policia que va extremadament protegit. I també aportem documentació que acredita l’arrelament de la Ruth. La presó provisional només es pot dictar per evitar la reiteració delictiva, el risc de fuga o evitar la destrucció de proves. Queda clar que la Ruth no tenia antecedents; ni una multa de trànsit. Tampoc capacitat d’alterar les proves existents.

Quin és el recorregut ara?
Estem en la fase d’instrucció. S’hauran d’aclarir totes les circumstàncies del cas. Esperem que la fiscalia aporti més indicis, realitzi més diligències que aclareixen els fets. Com ara, com poden identificar una persona que llança una pedra a una distància de vint o trenta metres i és detinguda bastants minuts després; hi ha diferents circumstàncies, i a qui li correspon demostrar la culpabilitat és a l’acusació, que ha de realitzar les diligències que li correspon.

Article publicat a El Punt Avui

Els nostres horaris

Connecta amb nosaltres

Toll Free
1-885-245-45635
New York
1-455-245-45623
Toronto
1-657-544-45623