Tota l’actualitat d’Arrels Advocats

Arrels Advocats recomana llibres per Sant Jordi

_MG_7057

Llibres, tribunals de justícia i sistema penal

Cinc llibres (imprescindibles) per entendre el sistema penal. Recomanacions de David Aranda.

Si no fos perquè les xarxes socials ens inunden amb imatges de Sant Jordis, dracs i alguna que altra princesa que no necessita ser salvada, pas que recordaríem que avui és la diada de Sant Jordi. Malgrat que avui, enmig del confinament, no podem gaudir dels carrers plens de parades de roses i de llibres, volem fer una petita aportació literària amb recomanacions d’alguns llibres per entendre els tribunals de justícia, el sistema penal en general i l’expansió del sistema penal de les darreres dècades.

1. Pena y estructura social. – Georg Rusche i Otto Kirchheimer.

El 1939 Georg Rusche i Otto Kirchheimer, dos grans oblidats de l’Institut Internacional d’Investigacions Socials de Frankfurt (més conegut com l’Escola de Frankfurt), escrivien aquest petit gran tresor. Els autors en aquesta obra fan una investigació història sobre l’evolució de les diferents formes de càstig i la seva relació amb els sistemes d’organització social de la producció partint de les penes pecuniàries. Aquesta obra posa la primera pedra en el que després s’anomenaria “economia política del càstig”. Malgrat que lamentablement ja no s’edita en castellà.

2. Cárcel y fàbrica: Los orígenes del sistema penitenciario. – Dario Melossi i Massimo Pavarini.

Quaranta anys després de l’obra anterior i sobre els fonaments de la mateixa, els autor indaguen sobre el naixement de les presons modernes o, més aviat, sobre el naixement del que s’anomena pena privativa de llibertat, és a dir, la presó com a forma de càstig en sí mateixa. Malgrat que es pugui pensar que aquestes institucions totals tenen quasi tants anys com la Història, els autors demostren com el seu naixement es troba lligat al naixement mateix del capitalisme, concretament, amb la necessitat d’un capitalisme primigeni de transformar camperols sense feina migrats a les grans urbs en treballadors disciplinats. Aquesta obra és contemporània a l’arxiconeguda obra de Foucault “Vigilar y castigar”, des de punts de vista epistemològics i ideològics diferents tots arriben a conclusions similars o si més no complementàries.

3. Fruta prohibida: Una aproximación histórico-teorética al estudio del derecho y del estado. – Juan Ramón Capella.

En aquest llibre que pretén ser de caire divulgatiu per aquells que vulguin aproximar-se a l’estudi del Dret com a fenomen social, Capella fa un repàs històric sobre la formació de l’Estat, el poder polític i el poder jurídic des de l’època grecoromana clàssica fins a la gran transformació que s’inicia a la dècada dels setanta del segle passat. Alhora posa en relació el fenomen jurídic amb les divisions social i sexual del treball. El gran mèrit és aconseguir trencar molts esquemes sobre la suposada “naturalitat” del fenomen jurídic, posant en relació aquest fenomen amb societats i contextos històrico-socials determinats.

4. Gobernar a través del delito. – Jonathan Simon.

Simon rastreja l’expansionisme penal als Estats Units fins a la dècada dels anys ’60 amb l’anomenada crisis fiscal de l’Estat i la cerca de les classes dominants de nous models de gobernança. Com la inseguretat, la “guerra contra el crim” i la gestió dels riscos es converteixen en la clau de volta per governar de forma eficaç sobre societats amb profund malestar pels canvis econòmics que han esdevingut. Advertim que si es llegeix de forma conjunta amb els estudis de David Harvey sobre el neoliberalisme, pot resulta un còctel molotov per a entendre la transformació política

5. Estrategia judicial en procesos políticos. – Jacques Vergès.

Jacques Vergès fou un polèmic advocat, conegut amb el malnom d’“advocat del diable”. Va defensar processos mediàtics i polèmics com els de militants del Front d’Alliberament Nacional d’Argèlia fins als Khmer Rouges, passant per Klaus Barbi, el carnisser de Lió. En aquest llibre, fruit de la seva experiència com advocat, teoritza sobre les diferents formes d’encarar un procediment judicial: l’estratègia de connivència, en la que l’acusat accepta les regles del joc i l’estratègia de ruptura, en que l’acusat passa a ser acusador i tracta de deslegitimar l’autoritat mateixa del Tribunal. Tot això ho fa fent un repàs històric a diversos processos judicials, com el de Sòcrates i el de Dreyfus i Challe.

Bonus Track 1. El gobierno de la excedència: Postfordismo y control de la multitud – Alessandro de Giorgi.

Alessandro de Giorgi, seguint l’estela de Rusche i Kirchheimer i Melossi i Pavarini, realitza aquest gran treball en l’àmbit de l’economia política del càstig en la que tracta de donar una explicació en termes socials i econòmics de les noves formes de governança. Així, tracta de respondre al com les grans transformacions econòmiques que han tingut lloc les últimes dècades modifiquen la penalitat.

Bonus track 2. Eichmann en Jerusalén: Un estudio sobre la banalidad del mal. – Hannah Arendt.

No em podia estar de recomanar aquesta obra d’Arendt en la que l’autora, a través de les seves observacions al judici a Eichmann, un ex-dirigent nazi, ens obre el camí a reflexionar sobre la justícia i els tribunals. Com la posada en escena dels tribunals ens adverteix que aquests han esdevingut un teatre en que les parts juguen el paper que els correspon i com aquesta teatralització de la justícia contribueix a generar aquest respecte o temor. També, i potser encara més important, Arendt explora l’imperatiu categòric positiu kantià i desenvolupa en aquest llibre el seu conegut concepte sobre la banalitat del mal.

Llibres, justícia, política i molt més.

Quatre llibres (imprescindibles) per entendre el sistema penal. Recomanacions d’Eduardo Cáliz.

Les petites llibreries i editorials necessiten el nostre suport per tornar a obrir. Aquest Sant Jordi cal prioritzar la cura de les llibreries i editorials menys comercials i alhora imprescindibles.

1. “Sempre ho he sabut“ Barbara Balzerani – Editorial Tigre de Paper 2018.

Dues dones es troben a la presó. Dues ribes de la Mediterrània. Una, militant revolucionària fins a les darreres conseqüències, l’altra una fugitiva de la misèria. Des de dues perspectives diferents configuren una crítica radical de l’existència d’un sistema que ha esdevingut únic a totes les latituds i que s’ha convertit en una guerra global permanent.

Un relat commovedor. Dues dones, tan iguals i tan diferents. Dues maneres de viure la feminitat que sacsejaran els nostres prejudicis i esquemes de pensament occidental.

2. “Generación cochebomba” Martín Roldán Ruiz – Editorial Pepitas de Calabaza 2015.

Generació cochebomba és una novel·la que ens apropa a un moment crucial de la història del Perú: a aquells anys vuitanta de el passat segle en què Sendero Luminoso i els subtes -o el rock subterrani, un moviment cosí germà de l’punk ibèric van creuar els seus camins . Llargues jornades d’amistat, amor, música, drogues i accions armades salvatges i desconcertants es donen cita en una narració que posseeix moltes virtuts: una d’elles, mostrar-nos, a través dels ulls d’una generació completament descreguda, com era la vida a Lima en aquell temps d’escassetat, apagades i repressió.

3. “August Gil Matamala: Al principi de tot hi ha la guerra” David Fernandez i Anna Gabriel – Editorial Sembra Llibres 2017.

Els somnis, els bons i els dolents, solen abolir el temps. Però mai l’esperança. Parlar avui de la vida d’August Gil Matamala –tres anys de República, tres de guerra, trenta-nou de dictadura i trenta-nou de democràcia formal– és parlar d’una veu fidel als principis universals de llibertat i justícia. Una veu resistent –crítica i sòlida, discreta i perseverant– sota qualsevol circumstància: primer, contra la negra nit del franquisme; després, contra les renúncies i frustracions que van originar el règim del 1978; avui, contra les desigualtats globalitzades del segle XXI.

Endinsant-se en la contrahistòria feta des de baix i a l’esquerra, David Fernàndez i Anna Gabriel Sabaté estiren el fil roig col·lectiu d’un intens itinerari vital, per reteixir el relat fèrtil d’una part de l’esquerra social –la més oblidada– d’aquest país i d’una vida quotidiana que amaga episodis extraordinaris. Advocat de referència durant cinc dècades en el front laboralista i antirepressiu –davant el TOP, l’Audiencia Nacional o el Tribunal d’Estrasburg–, l’evolució política també descodifica passat, present i futur: del PSUC antifranquista a l’autonomia obrera fins a arribar a l’independentisme d’esquerres. Tota una vida, doncs, dedicada la lluita per les llibertats democràtiques, socials i nacionals que ens permet entendre d’on venim, saber on som i per què, i encarar els reptes majúsculs que encara afrontem avui als Països Catalans i al món.

Pròleg de Julià de Jòdar

4. “Jo acuso: la defensa en judicis polítics” Benet Salellas – Editorial Pagès Editors 2018.

El 1898 l’escriptor Émile Zola publica un extens article en premsa titulat “Jo acuso” que posa en evidència la condemna política del capità Dreyfus. Aquest text capgirarà el curs polític i judicial del cas fins a provocar-ne l’alliberament. És el primer dels tretze processos que aquest llibre explica de la història judicial contemporània, com a mostra de les diferents maneres d’afrontar la justícia política. El llibre acompanya el ventall de casos amb una introducció sobre el dret d’excepcionalitat i la utilització de la justícia per eliminar els adversaris polítics, amb el focus posat en l’Estat espanyol avui. L’autor conclou aquestes pàgines fent algunes propostes per obrir el debat imprescindible de com construir una defensa política a l’alçada dels embats judicials presents i que vindran.

Llibres, lluita i defensa dels nostres drets.

Dos llibres (imprescindibles) per entendre la defensa dels drets laborals. Recomanacions de Laura Rodríguez.

És el moment d’apostar, també per Sant Jordi, pels drets laborals! Les petites llibreries i editorials necessiten el nostre suport.

1. La Vaga de la Canadenca. La conquesta de les 8 hores. Aisa, Ferran – Edicions de 1984.

La conquesta de la jornada laboral de les vuit hores va ser el resultat d’una lluita titànica del moviment obrer organitzat que, des dels llunyans anys de la Primera Internacional, es reivindicava. En aquest aspecte reivindicatiu es desenvolupà la història de la Confederació Nacional del Treball, des dels seus inicis fundacionals el 1910 fins al Congrés de Sants del 1918, quan s’organitzaren els sindicats únics seguint les passes anarcosindicalistes d’acció directa, federalisme, solidaritat i suport mutu. El llibre també fa un recorregut per la història de la lluita de les dones treballadores per al reconeixement de condicions igualitàries amb els homes. La conquesta de les vuit hores continuava essent una fita de totes les reivindicacions obreres d’Espanya, però fou a Catalunya on un conflicte de tipus local com el de la Canadenca va esdevenir el gran cavall de batalla dels nous sindicats únics de la CNT. Els obrers, amb una gran intel·ligència, van saber jugar una estratègia essencial per vèncer les perspicàcies de la patronal i esmicolar la repressió governamental. Precisament fou després d’aquesta coneguda vaga que el Govern espanyol, presidit pel comte de Romanones, el 3 d’abril de 1919 va firmar el Reial decret de la jor¬nada de vuit hores o de quaranta-vuit hores de treball setmanal. La lluita obrera va ser llarga, ja que s’enfrontaren a una intransigent patronal que aplicà la seva pròpia «llei», condemnà els treballadors a la fam amb els locauts i finançà pistolers a sou.

2. El patriarcat del salari. Silvia Federici – Editorial Tigre de Paper.

Marxisme i feminisme. Són complementaris, irreconciliables o estan en realitat condemnats a entendre’s? Poques autores han reflexionat més sobre aquesta qüestió, i ho han fet des de la coherència política i el rigor intel·lectual, que Silvia Federici. Aquest llibre recull una sèrie d’articles i conferències escrits per l’autora de ‘Caliban i les bruixes’ des dels anys setanta fins a l’actualitat. El treball de cures, els ventres de lloguer, la prostitució, el treball domèstic i la seva relació amb el mercat laboral o les absències a l’obra de Marx –que tants debats i malentesos han generat al moviment obrer i el feminista al llarg del segle XX– són alguns dels temes tractats per Federici als textos recollits a aquest llibre. Tots ells tenen una cosa en comú: fan una revisió profunda del marxisme des d’una perspectiva feminista, entenent que la teoria marxista, malgrat les seves mancances, ha estat essencial per al feminisme i el seu desenvolupament.

Contacte amb Arrels Advocats

Arrels Advocats és una cooperativa jurídica multidisciplinària compromesa amb la justícia social.

Telèfon de contacte 937 376 457

info@arrelsadvocats.cat

Els nostres horaris

Connecta amb nosaltres

Toll Free
1-885-245-45635
New York
1-455-245-45623
Toronto
1-657-544-45623