Tota l’actualitat d’Arrels Advocats

ARRELS ADVOCATS RECOMANA LLIBRES PER AQUEST SANT JORDI 2021

triste-sant-jordi-la-industria-editorial-siente-el-zarpazo-de-la-pandemia-el-dia-del-libro

Malgrat que avui, enmig de la pandèmia de la COVID, encara no podem gaudir plenament dels carrers plens de parades de roses i de llibres, volem fer una petita aportació literària amb recomanacions d’alguns llibres per comprar i llegir aquest Sant Jordi. Bona diada a tots i totes!

Les recomanacions de la Laura Rodríguez Murciano

  1. “Tres Dones” un llibre de Lisa Taddeo editat per l’editorial Més Llibres.

British Book Award al millor llibre de narrativa de no-ficció (2020)

Lisa Taddeo va travessar els EUA durant vuit anys per entrevistar-se amb dones ben diverses i parlar-hi sobre el desig sexual. Va acabar triant-ne tres per la narrativitat i la intensitat de les seves històries.

El resultat és una apassionant novel·la de no-ficció, una mena d’A sang freda de Truman Capote, però sobre el desig sexual femení. Les tres dones protagonistes són la Maggie, una noia de Dakota del Nord que va tenir una relació amb un professor casat de l’institut; la Lina, mestressa de casa, d’Indiana, víctima, de jove, d’una violació en grup; i la Sloane, propietària d’un restaurant a Rhode Island, que practica trios amb el seu marit.

2. “Teoria de la reproducció social” un llibre de Tithi Bhattacharya editat en català per l’editorial Tigre de paper amb una traducció de Marta Pera.

Un recull pioner que explora la gran capacitat de la teoria de la reproducció social per a aprofundir la nostra comprensió de la vida quotidiana sota el capitalisme. Mentre molts marxistes s’acostumen a centrar en l’economia productiva, aquest llibre ho fa en qüestions com ara la cura dels infants i de la salut, l’educació, la vida familiar i els rols de gènere, l’ètnia i la sexualitat, tots els quals són cabdals per a entendre la relació entre explotació econòmica i opressió social.

En aquest llibre, autores capdavanteres com Lise Vogel, Nancy Fraser, David McNally i Susan Ferguson revelen les maneres com el treball reproductiu quotidià i generacional que es fa a les llars, a les escoles, als hospitals i a les presons també sosté el camí cap a l’acumulació.

En exposar una alternativa més elaborada a la interseccionalitat, aquests assaigs aporten idees amb implicacions de gran importància estratègica per a tothom que, des de l’anticapitalisme, l’antiracisme o el feminisme, maldi per trobar una via en el món cada cop més complex en què vivim.

La recomanació de l’Eduardo Cáliz Robles

  1. Francesc Layret. Vida, obra i pensament” un llibre de Vidal Aragonés editat per Tigre de Paper.

Francesc Layret ha passat a la història del nostre país com l’advocat laboralista assassinat el 1920 pel pistolerisme promogut per la patronal i els aparells de l’Estat. Advocat, regidor a l’Ajuntament de Barcelona, diputat al Congrés… Però qui va ser realment Francesc Layret?

És impossible explicar el context polític català de principis del segle XX sense remetre’ns a la figura de Layret. Aquesta obra s’endinsa i estudia per primera vegada el pensament polític d’un dels grans organitzadors i referents del naixent catalanisme d’esquerres de la segona dècada del segle XX. Layret va saber conjugar republicanisme, catalanisme i socialisme en una proposta política única. A la vegada, la seva tasca constant i incansable en el si del moviment obrer l’avalava i li atorgava un consens entre sectors amplis que anaven des de l’anarcosindicalisme fins al catalanisme republicanista. I tot això ho feia sense cap renúncia ideològica i defensant sempre els posicionaments més rupturistes en els diferents espais on va participar.

No només coneixerem, però, el Layret advocat, regidor o referent polític. També ens acostarem a la part més humana del personatge, i podrem entendre com el devia afectar la paràlisi que patia a les cames des dels 2 anys o la inseparable tríada que formava amb Companys i Seguí. El llibre també descobreix algunes de les incògnites que fins ara existien sobre Layret: el nom i cognoms de qui va ordenar i pagar el seu assassinat i les claus del procediment judicial que es va obrir després; o les certeses i mites sobre el seu projecte de partit obrer català i la candidatura electoral de 1920.

Un llibre que parla del passat perquè el present necessita eines per construir futur.

Les recomanacions de David Aranda Checa

  1. “No diguis res” un llibre de Patrick Radden Keefe editat per Periscopi Edicions i amb traducció de Ricard Gil.

El desembre del 1972, a Belfast, uns homes amb passamuntanyes es van emportar Jean McConville de casa seva. No la van tornar a veure. Tenia trenta-vuit anys i era mare de deu fills. Aquest és només un dels molts episodis ocorreguts durant el conflicte que es coneix com els Troubles. Aquest llibre sobre el conflicte nord-irlandès i les seves repercussions utilitza el cas McConville com a punt de partida per mostrar una societat devastada. La violència brutal no només va deixar marca en persones com els fills de McConville, sinó també en membres de l’IRA ressentits per una pau que estava lluny d’aconseguir una Irlanda unida, i els va obligar a plantejar-se si les morts que havien provocat no eren sinó mers assassinats.

2. “Pandemia. Derechos Humanos, Sistema Penal y Control Social (en tiempos de coronavirus).” un llibre de Iñaki Rivera Beiras editat per Tirant lo Blanch.

El llibre pretén ser “un ull” per a allò que no es veu, que no surt normalment a la superfície. Tanmateix això, vam haver de reconèixer una gran aporia en aquesta pretensió: un “ull preventiu” mai pot prescindir de la comunitat, de les organitzacions socials i de el món de les persones afectades. I això és particularment difícil en aquest temps quan, paradoxalment, l’imperatiu és “quedar-se a casa”. És veritat que és correcte que necessitem romandre a les llars (qui els tenim) perquè les oportunitats d’expansió de la infecció pel coronavirus disminueixin. Però també és veritat que hem de mantenir els nostres ulls i sentits oberts i alertes per evitar que el retorn a la normalitat no sigui un retorn “domesticat” i basat en un nou individualisme que faci perdre el sentit de comunitat. Això és particularment decisiu en el terreny dels drets humans, de el sistema penal i de les formes de control social que s’estan assajant ara mateix i poden inundar els territoris “ordinaris” quan passi la situació “extraordinària”. L’experiència de privació de llibertat viscuda obre multitud d’interrogants.

Contacte amb Arrels Advocats

Arrels Advocats és una cooperativa jurídica multidisciplinària compromesa amb la justícia social.

Telèfon de contacte 937 376 457

info@arrelsadvocats.cat

Els nostres horaris

Connecta amb nosaltres

Toll Free
1-885-245-45635
New York
1-455-245-45623
Toronto
1-657-544-45623