Tota l’actualitat d’Arrels Advocats

Arrels Advocats sobre les multes durant l’Estat d’Alarma

Multes durant l’Estat d’Alarma

El “Real Decreto 463/20” mitjançant el que es declara l’Estat d’Alarma davant l’emergència sanitària pel #COVID19 no conté règim sancionador. Es remet a la llei d’Estat d’Alarma de 1981, que alhora fa referència a la llei vigent.

Aquesta llei tampoc disposa d’un règim sancionador concret, sinó que es remet a la legislació vigent. Les autoritats interpreten que és la “Llei Orgànica 4/2015” de seguretat ciutadana, més coneguda com la “Llei Mordassa”.

Eduardo Cáliz, d’Arrels Advocats: “La #LleiMordassa no preveu cap supòsit pel qual sigui sancionable saltar-se el confinament; preveu supòsits en el que hi hagi desobediència a l’autoritat davant d’un mandat concret.”

Incloure possibles violacions de l’ordre de confinament suposaria una interpretació excessiva de la mateixa, donat que no hi ha cap ordre concreta cap a un ciutadà concret. S’ha sancionat 71.444 persones, segons dades d’Interior. Amb multes d’entre 600 i 30.000 euros.

Si entenem l’ordre genèrica de confinament com un mandat concret correm el risc de que qualsevol incompliment legislatiu sigui inclòs dins del concepte de desobediència que preveu “la Llei Mordassa”.

Així, perquè hi hagi una sanció plenament legal és necessari que els agent de l’autoritat requereixin el compliment de l’ordre de confinament. En cas de desobeir a l’agent, i només en aquesta situació, sí que estarem dins d’un supòsit realment sancionable.

Els Mossos i els policies locals han denunciat de mitjana 100 persones cada hora des que es va declarar l’estat d’alarma. En total, s’ha sancionat 71.444 persones, segons dades del Departament d’Interior. Les multes oscil·len entre els 600 i els 30.000 euros.

Eudardo Cáliz, d’Arrels Advocats: “Aquesta interpretació implica un perill afegit: ens condueix a una mena d’estat policial on la versió dels agents preval sobre la resta, ja que ens movem en el món del dret administratiu.”

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”1121″ img_size=”full” qode_css_animation=””][vc_empty_space][vc_column_text]Més informació:

Article “Alguns juristes creuen que les sancions per saltar-se el confinament poden quedar en paper mullat” i declaracions d’Arrelas Advocats a la Cadena Ser.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Contacte amb Arrels Advocats

Arrels Advocats és una cooperativa jurídica multidisciplinària compromesa amb la justícia social.

Telèfon de contacte 937 376 457

info@arrelsadvocats.cat

Els nostres horaris

Connecta amb nosaltres

Toll Free
1-885-245-45635
New York
1-455-245-45623
Toronto
1-657-544-45623